Перголите са много добро решение за засенчване на големи външни пространства. По традиция перголите се изработват от дърво, но през последните няколко години алуминият бързо измества дървесината и сега е предпочитан материал, както от клиентите, така и от специалистите, които изработват перголи.

Нищо не приветства дългите летни нощи по-добре от една красива пергола в задния двор. Перголите осигуряват необходимата сянка през лятото и есента като в същото време позволяват да се наслаждаваме на звездите през нощта. Тук ще обърнем по-специално внимание на перголите от алуминий и с какво те са по-добри от дървените такива. Алуминиевите перголи са проектирани, така че да са достатъчно устойчиви на различни метеорологични условия, което ги прави подходящи за всеки сезон.

Къде и как може да ги използвате?

Перголите могат да се използват по различни начини. Те могат да служат като отделно обособено кътче в градината, да бъдат продължение на верандата, под което да поставите масата за хранене през лятото и ранната есен, Решение с пергола в заведениe за обществено храненeСНИМКА ОТ HOUZZ.COM могат да се ситуират в близост до басейна и не на последно място – да бъдат част от екстериора на обществени заведения за хранене и кафенета като в този случай се използват почти целогодишно.

Предимствата на алуминиевите перголи

Едно от най-значимите предимства на перголата от алуминий е нейното тегло. Алуминият е изключително лек материал, като в същото време се отличава с голяма здравина и се конкурира с други много по-тежки материали. От друга страна, алуминият може лесно да бъде пребоядисан с бои имитиращи дървесина, които по този начин се създава приятен вид на цялата конструкция.

Друго много важно предимство е, че след монтажа на такъв тип пергола не се изисква почти никаква поддръжка години наред - противно на всякакъв вид дървесина. Няма да се налага да нанасяте защитен лак по гредите, препарати за полиране и пестициди заради дървениците, или да се притеснявате за износени и изгнили части, които може да се нуждаят от подмяна, което от своя страна ще ви спести доста средства за ремонт и поддръжка във времето.

Също така алуминиевите перголи са много по-леки и не изискват вкопаване като дървените перголи. Сглобяването на алуминиева пергола обикновено е по-лесно от сглобяването на дървената, тъй като колоните и ламелите са много по-леки. Възможни варианти с перголи за Вашия заден дворСНИМКИ ОТ HOUZZ.COM Въпреки че предимствата са много когато става въпрос за алуминиеви перголи, има няколко недостатъка, които заслужават да бъдат споменати. От силното слънце през лятото алуминиевите перголи се нагорещяват много бързо и след това излъчват топлина дълго време, докато при дървените не е така. Освен това, заради лекотата си, алуминият може да не е толкова устойчив на силен вятър както дървото. Уверете се, че вашата пергола е здраво монтирана, за да сте сигурни, че структурата ще остане там, където трябва да бъде. Лятната градина с пергола е чудесно място за храненеСНИМКА ОТ HOUZZ.COM В същото време обаче, при алуминиевите перголи има възможност за осъществяването на множество различни визии, дизайн и функционалност, което не е за подценяване. Комбинират се традицията и новаторството, като по този начин крайният резултат е впечатляващ.

Имайте предвид, че местоположението, където ще бъде монтирана перголата, е от съществено значение. Тя обикновено обозначава прехода от една среда в друга - например от ограден двор до прекрасна цветна градина.