Your Cart

FOOTER - Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Каква е функцията на тройния стъклопакет?

Лека-полека ние сме свидетели на преминаването от двойно към тройно стъкло в PVC профилите.

Целта е да се намалят топлинните загуби и оттам да се подобри значително енергоефективността на стъклопакета... Вижте още

Мога ли да използвам ламинат в кухнята?

Да, но е необходимо да изберете такъв с водоустойчива, висока плътност (HDF).

Също така при монтажа на паркет в кухнята ламелите трябва да са плътно залепени една за друга – без да има каквито... Вижте още

Какъв „пълнеж” за вратите да избера?

При интериорни врати, изборът от пълнеж е обикновено се свежда между „пчелна пита”, перфорирано ПДЧ или многопластова дървесна плоча:

- Пчелната пита е най-лекия и икономичен вариант за интериорна врата... Вижте още

Често задавани въпроси

Задайте въпрос

КЪМ НАШ СПЕЦИАЛИСТ

ПОПИТАЙТЕ НИ

До 24 часа ще Ви се обадимс персонален отговор.

[name], получихме заявката Ви.

До 2 часа ще се свържем с Вас на телефон [phone].

Отговори за:

ДОГРАМА
ЩОРИ
ВРАТИ
ПАРКЕТИ
ПОКРИВНИ СИСТЕМИ
МЕТАЛНИ ИЗДЕЛИЯ

КАКВА ДОГРАМА ДА ИЗБЕРЕТЕ АЛУМИНИЕВА ИЛИ ПЛАСТМАСОВА?

Зависи от различни фактори. ПВЦ дограмата притежава много добри топлоизолационни качества, осигурена й е добра вентилация и безупречно отводняване. Алуминиевите профили също са много добри, но тяхната цена е по-висока. Когато поръчвате дограма, вие всъщност поръчвате услуга. Дограмата не е стока. Не можете “да я пробвате” и тогава да я купите, ако е дефектира не можете да я върнете. Монтажа също е много важен.Дори перфектно произведена дограма може да бъде зле монтирана. Това, което е от изключително значение е фирмата която избирате, да съществува, да е стабилна на пазара, да поема гаранционния и последващия си сервиз.

КАКВА Е РОЛЯТА НА ВЪЗДУШНИТЕ КАМЕРИ?

Камерите са броя въздушни кухини между вътрешната и външна стена на профила, т.е колко прегради има между вътрешната и външна стена. Ако е една, значи профилът е двукамерен, ако са две, профилът е трикамерен и т.н. За камера се счита кухина с широчина не по-малка от 5 мм. Камерите, които са една над друга, не повишават изолационните свойства на профила. Грешно е да се счита, че броя на камерите повишава якостта на профила, тъй като коефициента на еластичност е сто пъти по-малък от този на стоманата и при изчисляване на статиката на конструкцията се взима предвид само усилващия профил. Винаги една от камерите е сравнително по-широка от останалите, тъй като в нея се монтира усилващия профил. Профилите биват от двукамерни до десеткамерни, като двукамерните се използват за вътрешни прегради и офис преграждения. Три и пет са намерили най-широко приложение в нашата страна. Многокамерните профили все още не са добили широка популярност и то свързана главно заради високата цена.

КЪДЕ МОЖЕ ДА СБЪРКАТЕ ПРИ ИЗБОР НА PVC ДОГРАМА?

В нашият бранш борбата за клиенти е голяма,именно затова всеки се стреми да предложи възможно най-ниската цена, като това може да бъде направено по няколко начина – това което виждате като завършен продукт е самата пластмаса, а под дограмата съществуват много елементи, които остават невидими за потребителя. Тяхната замяна води до намаление на цената, но и на качеството.

Не винаги цената е най-важна! За да се предложи ниска цена се спестява от качеството на обкова,което би могло да доведе до бързо провисване на прозорците,намалява се дебелината на армировката,която е най важна за да стои изправен профила без да се осуква при по голяма височина. Стандартно тя трябва да бъде 1.5 мм. Трябва да се търси оптимален вариант между качество и цена.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ФИРМА ЗА ДОГРАМА?

Всеки ден на пазара се появяват множество фирми за производство на дограма, които привличат потребителите с ниските си цени и нереалните гаранционни срокове. Всяка фирма Ви предлага най-доброто, но Вие как да се убедите в това? Обърнете внимание на репутацията на фирмата и нейният опит на пазара. Попитайте за профилите, с които работи фирмата, за обкова, за стъклопакетите, попитайте за най-добрия вариант, който биха Ви предложили конкретно за вашето жилище Все пак това е Вашата дограма и Вие търсите най-доброто решение!

Посетете офисите на фирмите, които сте си наблеязали като надеждни и поискайте да се запознаете със сертификатите, които притежават за произвежданата от тях продукция. В сериозните фирми тези сертификати са поставени на видно място, а също така има и изложени мостри на продукцията им.

ПО КАКЪВ НАЧИН ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ПОДМЯНАТА С PVC ДОГРАМА?

Този материал се характеризира с ниски цени, безопасност и издръжливост. За разлика от дървото или метала, той не се влияе от влагата, не се деформира, ръждясва или гние. В допълнение, освен красив дизайн вие получавате и добра топлоизолация . Поради енергийната криза в Европа през 70-те години на ХХ век, pvc дограмата е широко разпространена. Тя може да намали разходите за инсталация за отопление на помещения.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КА-СТЪКЛО (НИСКОЕМИСИОННО) И ВИСОКОЕНЕРГИЙНО?

Всички знаем, че профила заема много малка част от целия прозорец – около 20%. Останалата част е заета от стъклопакет. От там става основният топлообмен на прозореца. Много е важно какъв стъклопакет ще избере клиента. Правилният избор на стъклопакет е от решаващо значение за топло-, шумоизолацията и дизайна на вашите прозорци, защото заемат средно между 70-80% от площта на дограмата.

Масово навлизат стъклопакети с нискоемисионни, високоенергийни стъкла или тройни стъклопакети, които са по-скъпи от обикновенните флоатни стъкла, но с много по-добри технически характеристики. Нискоемисионното стъкло е стъкло, при което от едната страна е нанесен слой калиево покритие, който пропуска топлинните лъчи само в едната посока (навътре), като след това не им позволява да излязат от помещенията. Повишава топлоизолацията на стъклопакетите чувствително, като намалява риска от появата на конденз по стъклата.

Високоенергийното стъкло задължително се монтира отвън на помещенията. Това е селективно стъкло с двойно калиево покритие, което при различни условия действа по различен начин. Когато навън е топло и слънцето огрява прозореца то отразява голяма част от топлината, която иначе преминава през стъклата в помещенията, а когато навън е тъмно или студено работи като Kа стъкло. Много е подходящо за всякакви помещения, пести енергия както за подгряване така и за охлаждане на помещенията.

КАКВА Е ФУНКЦИЯТА НА ТРОЙНИЯ СТЪКЛОПАКЕТ?

Лека-полека ние сме свидетели на преминаването от двойно към тройно стъкло в PVC профилите. Целта е да се намалят топлинните загуби и оттам да се подобри значително енергоефективността на стъклопакета. Така се стига до етапът, в който двойния стъклопакет е недостатъчен за перфектната изолация на дома.

Най-точен метод за сравнение на енергийните характеристики на стъклопакета е коефициента на топлопредаване – U [W/m.K]. Традиционните прозорци с единични стъклопакети имат стойност около и над 5, двойните стъклопакети около 3, но с течение на времето, технологиите за изработката са претърпели зачителни подобрения, намалявайки стойността на коефициента под 1.6.

Спестената енергия като стойност, изразена в паричен еквивалент е доста по-малка в сравнение със средствата, отделени за двойния стъклопакет, но тук трябва да имаме и нещо друго предвид: изолирайки стените и покривът, закупувайки скъпоструваща високоефективна отоплителна техника, но игнорирайки остъклението от цялото уравнение, Вие ще се срещнете неминуемо с едно неприятно явление – конденза, а оттам и мухълът.

КАКВА Е РОЛЯТА НА ГАЗ АРГОН В СТЪКЛОПАКЕТА?

Газът аргон е инертен газ, по тежък от въздуха и с по-добри топлоизолационни свойства от него. Поставен в стъклопакета, който съставлява 75-80 % от площта на дограмата, той подобрява нейния общ коефициент на топлопреминаване. Газът аргон е най-разпространеният инертен газ, който се използва с тази цел, не само у нас, но и по света

ЩЕ ИМА ЛИ КОНДЕНЗ В ПОМЕЩЕНИЕТО?

Един от най-често срещаните проблеми при смяната на стара дървена дограма с нова от ПВЦ или при закупуването на ново жилище, където вече е поставена нова ПВЦ дограма е образуването на конденз по стъклата, на плесен и мухъл в ъгли на стаята и т.н.Някалко са основните неща, които трябва да се знаят относно възникването на този проблем. Новата ПВЦ дограма, особено когато тя е качествена и добре монтирана е далеч по-добре уплътнена от старата. По тази причина почти свободният поток на въздух от вътре навън и обратно в помещението е значително ограничен. Така влагата, която се генерира в пемещението няма къде да излезе. Наличната влага ще започне да кондензира когато срещне студена повърхност на стъклопакет, особено когато той е с ниски показатели на топлоизолация. Необходимо е прозорците да се отворят широко за 5-6 минути. Показтел за това кога излишната влага в стаята е излязла е изчезването на запотяването на стъклопакета от външна страна след отварянето на прозореца.

ЗАЩО Е ВАЖНО ИЗМАЗВАНЕТО СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ДОГРАМАТА?

Тази операция не търпи отлагане тъй като пяната потъмнява и става ронлива под действието на слънцето,тя не е хидроизолатор – постоянно ще събира влага, която като замръзне разрушава пяната. Увеличаването на влажността в пяната с 5% намалява топлоизолационните и свойства с 50%

АЛУМИНИЕВИ ИЛИ PVC ЩОРИ?

Основната разлика между двата вида щори, е че тези от PVC са значително по-леки, но както PVC щорите, така и алуминиевите имат добри топлоизолационни качества. Тук изборът може да бъде по-скоро от гледна точка на естетиката, отколкото при разликите във функционалността.

ВЪТРЕШНИ ИЛИ ВЪНШНИ ЩОРИ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА ДОМА?

Зависи какво очаквате да постигнете, след като поставите щорите. Несъмнено имате огромен избор що се отнася до вътрешните щори. Те могат да бъдат: римски, плисе, хоризонтални, вертикални, ден и нощ, роло и т.н. При тях може да избирате между различни десени и материи. Най-голямото им предимство, е че могат да заменят завесите и да контролирате светлината по различен начин, спрямо модела, който сте избрали. При външните щори изборът на модели не е голям – там може да избирате главно между алуминиеви и PVC щори с минимални разлики в дизайна. Предимството на външните щори, е че предпазват прозорците от външните влияния.

ПРЕДПАЗВАТ ЛИ ВЪНШНИТЕ ЩОРИ ОТ АТМОСФЕРНИТЕ ВЛИЯНИЯ?

Да. Това е и тяхното най-голямо предимство. За сметка на не чак толкова разнообразния дизайн, външните щори се характеризират със сравнително добра топло и дори шумоизолация. И не на последно място те предпазват прозорците от външните атмосферни влияния като силно слънце през лятото, силен вятър, градушка и др. неблагоприятни фактори.

ПРЕДПАЗВАТ ЛИ ВЪНШНИТЕ ЩОРИ ОТ КРАДЦИ?

До известна степен да, но това е много субективно, за да бъде потвърдено със сигурност. Във всички случаи могат да забавят нахлуването на крадците. Но, за да се чувствате наистина защитени, Ви препоръчваме да заложите на секюрити обков и противовзломни стъкла. Поставянето само на външни щори не Ви гарантират пълна защита от крадци.

КОЛКО СИГУРНИ СА АЛУМИНИЕВИТЕ ВЪНШНИ ЩОРИ?

Достатъчно сигурни са от гледна точка на издръжливост във времето, което естествено изисква периодична поддръжка, за да запазят своята функционалност колкото се може по-дълго. Що се отнася до защита от недоброжелатели, трябва да бъдат комбинирани със секюрити обков и противовзломни стъкла, за да бъдат наистина ефикасни.

КОИ ЩОРИ СА УДАЧЕН ИЗБОР ЗА ДЕТСКА СТАЯ?

Ако искате да освежите интериора на стаята, заложете на вътрешни щори – те се предлагат в различни десени и различни видове, от които може да избирате. Ако пък искате да постигнете по-добра топло или шумоизолация, Ви препоръчваме да изберете външни щори от PVC или алуминий. Третият вариант е да комбинирате вътрешни и външни щори, за да създадете приятна атмосфера вътре в помещението и едновременно с това, до предпазите и от вън.

КОЛКО ЕКОЛОГИЧНИ СА ЩОРИТЕ, НАПРАВЕНИ ОТ БАМБУК?

Бамбуковите щори се отличават от повечето вътрешни щори, с това че внасят много уют в помещението, в което са поставени. Това е така, главно заради естествения им цвят на бамбук (рядко се срещат бамбукови щори, които са боядисани в друг цвят), който внася „топлина” в интериора. Друго тяхно предимство, е че те са направени почти от 100% екологични материали. Бамбуковите щори се почистват много по-лесно от прах и други замърсявания, в сравнение с текстилните.

КАКВО ПОКРИТИЕ НА ВРАТИТЕ ДА ИЗБЕРА?

- Лак на водна основа – най-икономичен клас покритие, масово използвано покритие в българските домакинства между качество и цена.
- Акрилна боя за вътрешна употреба – осигурява дългогодишна експлоатация на вратата на достъпна цена.
- Порта декор и Минимакс – с по-високи параметри на износване и устойчивост на влага подходящо за мокри помещения.
- Портадур, естествен фурнир, акрилна боя за външна употреба и покритие PVC – класове с най-високи параметри, гарантиращи високо качество на експлоатация, с препоръка за използване в жилищни блокове и офиси.
- CPL HQ и полиестерна боя – изключително висока устойчивост на въздействието на външни фактори, с препоръка за използване за хотели, сгради с обществен характер и офис сгради.
- HPL, киселино-устойчива неръждаема стомана – покрития, чиито параметри гарантират защита за интезивно използване на вратите – за места с голям поток от хора.

КАКЪВ „ПЪЛНЕЖ” ЗА ВРАТИТЕ ДА ИЗБЕРА?

При интериорни врати, изборът от пълнеж е обикновено се свежда между „пчелна пита”, перфорирано ПДЧ или многопластова дървесна плоча:
- Пчелната пита е най-лекия и икономичен вариант за интериорна врата.
- Перфорираното ПДЧ осигурява по-добра и стабилна конструкция на вратата, както и осигурява по-добра изолация
- Многопластовата дървесна плоча се използва предимно за таблените вратите в естествен фурнир и представлява конструкция от висок клас.

КАК ДА ПОСТИГНА ПОВЕЧЕ ПРОСТРАНСТВО И СВЕТЛИНА?

За осигуряването на повече пространство и светлина има няколко решения – оберлихт, странични панели или двоен портал. След консултация с наш колега ще изберем най-доброто решение за Вас.

ПРЕДЛАГАТЕ ЛИ ВРАТИ ПО ИНДИВИДУАЛНИ РАЗМЕРИ?

Принципно всички заводи, които произвеждат вратите работят по собствени размери, които са стандартни за интериорните врати, но те са толкова всеобхватни, че практиката показва, че няма случай, в който вратите да не са приложими.

КАК ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА И КАКЪВ Е СРОКЪТ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ?

Когато вече сте направили своя избор на врати, наш монтажник ще Ви посети, за да вземе конкретни размери, след което ще Ви очакваме в нашия офис за попълване на формуляр за поръчка и сключване на договор. Предплата по договора е в размер на 50% от стойността на стоките, без услугите. Услугите се заплащат след тяхното извършване.

Срокът на доставка за стандартните поръчки е между 2 и 4 седмици, обикновено около 25 календарни дни. За нестандартните поръчки срокът и цената се определят след консултация в някои от нашите офиси.

КАКВО Е ОСНОВНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАМ ПРИ ИЗБОРА НА ЛАМИНАТ?

Трябва да предвидите какво ще е помещението, каква ще е натовареността при ползване, дали ще бъде влажно, дали ще има директно слънцегреене и др. Производителите на ламинат предоставят подробна информация за продуктите чрез стикери, където са обозначени класовете на продуктите според различни показатели – устойчивост според различни показатели, начина на заключване на плоскостите. Горният слой на ламината е изграден от устойчиво синтетично покритие. Често дебелината на ламината не е точен показател за качеството – по-важно е колко е дебел връхният слой. Друга важна информация е индексът на износоустойчивост, с който всеки вид ламинат разполага. Това наложително от факта, че при избора на ламиниран паркет, ще трябва да се направи преценка дали той ще се ползва в офис, апартамент, жилище, колко ще бъде натоварен и др. С2 е началото на обозначенията за ламинат, подходящ за домашно ползване – една от цифри след това (1, 2, 3) показва степента на натовареност. Сходна е и системата при ламината, предназначен за обществено ползване, като там първата цифра е 3. Това ще е необходимо, за да можете да се ориентирате по надписите върху опаковките на всеки отделен продукт. Например 21 е удачен избор за стаи и спални, където липсва натоварване, а например 33 – за големи фирми и въобще помещения, където постоянно има голям човекопоток. Според конструкцията на корпуса ламинатите са три основни вида: ПДЧ (пресовани дървесни частици), MDF (плочи от дървесни частици със средна плътност), НDF (плочи от дървесни частици с висока плътност).

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ЛАМИНАТ В КУХНЯТА?

Да, но е необходимо да изберете такъв с водоустойчива, висока плътност (HDF). Също така при монтажа на паркет в кухнята ламелите трябва да са плътно залепени една за друга – без да има каквито и да е било фуги. В кухнята по-често трябва да подсушавате и да чистите паркета.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАЧЕСТВЕН МОНТАЖ НА ЛАМИНИРАНИЯ ПАРКЕТ?

След закупуването на ламината внимавайте при товаренето и разтоварването, защото тогава могат да се счупят ръбчетата по краищата на ламелите, където те са най-уязвими. Не мокрете ламината, в никакъв случай не го съхранявайте до монтажа в мокро или дори различно помещение. Най-добре е да престои 48 часа там, където ще бъде монтиран впоследствие. Помещението трябва да бъде сухо и добре изолирано от влага. Денивелацията трябва да е максимум 3 мм. на кв.м. В доста от случаите върху пода има балатум или мокет, който е хубаво да се махне, но ако са наистина залепени здраво, може да се реди и върху тях. Друго важно условие за монтажа на ламинирания паркет е, че трябва да се оставя сантиметър, сантиметър и половина разстояние до стената (плаващ под), защото той се разширява и свива от температурата. При реденето ламелите трябва да се разминават минимум през 40-50 см., което осигурява по-добра сглобка. В много от случаите ламинираният паркет се монтира в обществени помещения, където постоянно се мокри и е хубаво сглобката да се импрегнира, като се сложи лепило.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ ПОСТАВИ ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ ВЪРХУ ДРУГИ ПОКРИТИЯ?

Възможно е, но основата е задължително да бъде суха, равна, твърда и не на последно място – изчистена, без прах и др. Освен това, ако ще извършвате монтаж върху балатум, плочки, мокет, естествен паркет трябва обезателно да се постави т. нар. изолационна подложка.

ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е МОНТАЖЪТ НА ЛАМИНАТА ВЪРХУ ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ?

Възможно е – стига подовото отопление да бъде водно такова.

КОЛКО НАЧИНА НА РЕДЕНЕ НА ПАРКЕТ СЪЩЕСТВУВАТ?

Основните са три: чрез коване, чрез лепене и чрез т. нар. клик система – отделните детайли се захващат един за друг.

ЗА КАКВО СЛУЖАТ ПРЕХОДНИТЕ ЛАЙСНИ И ПЕРВАЗИТЕ?

Преходните лайсни осигуряват плавното съединение между паркета и другите настилки във вашето жилище. Те за задължителни в случаите, когато поставяте паркет в по-големи помещения – без тях има опасност да се наложи да пренареждате паркета впоследствие, ако той се деформира в определени места. Первазите, от своя страна, покриват пространството между стената и паркета. От една страна те спират събирането на прах под паркета, от друга – имат чисто визуални функции, а от трета – под первазите е удачно да минават всякакви кабели, които не искате да загрозяват или да ви пречат.

УДАЧНО ЛИ Е ДА МОНТИРАМ ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ НА МЕСТА, КЪДЕТО Е ШУМНО?

Това не е проблем – дори напротив. Ламинираният паркет се препоръчва именно за такава среда, обаче това зависи и от правилния избор на подходящата подложка, която значително ще намалява шума. Съветваме ви винаги да се консултирате с наш специалист от Пласт Маркет, който ще ви помогне при избора и ще избере най-подходящия за вашите нужди и според вашите финансови изисквания, ламиниран паркет.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ МОНТИРА ЛАМИНАТ НА СТЕНАТА?

Да, но въобще не ви го препоръчваме.

УДАЧЕН ЛИ Е МОНТАЖЪТ НА ЛАМИНАТ В ПОМЕЩЕНИЕ, КОЕТО Е СТУДЕНО И НЕ СЕ ОТОПЛЯВА?

Най-добре се държи ламинатът, когато е монтиран в среда, в която няма влажност и прекомерно големи температурни амплитуди.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ МОНТИРА ЛАМИНАТ В БАНЯ ИЛИ МОКРО ПОМЕЩЕНИЕ?

Някои от производителите на настилки предлагат такъв ламинат за баня, но ние ви съветваме да избягвате монтирането на ламинат на места, където има толкова висока влажност.

КОЛКО ИЗДЪРЖА ЛАМИНИРАНИЯ ПАРКЕТ?

Това зависи от няколко фактора – от вида на самия ламинат, от условията, където е монтиран, от натоварването, на което е подложен и не на последно място от това какви грижи полагате за него.

ИЗБЛЕДНЯВА ЛИ ЛАМИНАТЪТ?

По принцип не, макар че след дълги години употреба е възможно да усетите лека разлика.

МОГАТ ЛИ ТЕЖКИТЕ МЕБЕЛИ ДА НАРАНЯТ ЛАМИНИРАНИЯ ПАРКЕТ?

Въпреки че именно ламинираният паркет е тази подова настилка, която предлага най-добрата защита от механични повреди като надрасквания и вдлъбнатини, горещо ви съветваме да внимавате когато полагате или местите върху него тежки мебели, гардероби и т.н.

ПОРАДИ КАКВА ПРИЧИНА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ОСТАВИ „ЗОНА ЗА РАЗШИРЯВАНЕ”?

Поради климатичните промени настилката се движи леко, затова е необходимо да има малка зона за разширяване, която да спомага това нейно естествено движение.

ТРЯБВА ЛИ ЛАМИНАТЪТ ДА ПРЕСТОИ 48 ЧАСА ПРЕДИ МОНТАЖ?

Да, той трябва да се аклиматизира към условията на стаята, където ще се монтира. 48 часа по-късно това вече ще е факт и така опасността за промени впоследствие в целостта му и подредбата му, намалява значително.

КАК СЕ ПОДДЪРЖА ЛАМИНАТЪТ?

Не го мийте с вода, забърсвайте го с влажна кърпа и специално предназначени за целта препарати (на пазара съществува огромно изобилие от такива), но гледайте да не са не абразивни.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЛАМИНИРАН И ЕСТЕСТВЕН ПАРКЕТ?

Естественият, масивен паркет, е изграден от дървен материал от масивна повърхност. При необходимите грижи може да издържи поколения наред. Освен това е възможно да бъде освежаван постоянно чрез чистене и лакиране. Ламинатът (ламинираният паркет) е изграден от пресовани синтетични материали с повърхност, която имитира дърво. Ламинатът не подлежи на реставриране и затова не е дълготраен.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ПАРКЕТ ПРЕД ЛАМИНАТ?

Причините са много, но ето някои от най-важните от тях: Това е напълно естествен продукт, който притежава високи топлоизолационни и шумоизолационни характеристики. Дървото е красив, естествен материал, придава уют и усещане за аристократизъм на всяко помещение. Ако се обработва правилно, той ще е издръжлив и може да се почиства без никакви проблеми. Подходяща настилка както и за жилища, така и за обществени места.

КАКВО ПОКРИТИЕ ДА ИЗПОЛЗВАМ – ОЛИО ИЛИ ЛАК?

И двете имат своите предимства. Лакът придава светлоотразителен ефект и прави помещението да изглежда по-свежо и чисто. Освен това той заздравява паркета и го прави значително по-устойчив. Олиото, от своя страна, придава по-топла и ретро атмосфера на помещението и е подходящо за нанасяне върху настилки, разположени в помещения с голямо натоварване. За да се запази тази устойчивост обаче е необходимо настилката да се обработва с олио поне два-три пъти годишно.

ЕСТЕСТВЕНИ ЛИ Е ТРИСЛОЙНИЯ ПАРКЕТ?

Да, това е естествен паркет.

ПО-ЕВТИН ЛИ Е ТРИСЛОЙНИЯТ ПАРКЕТ ОТ МАСИВНИЯ?

Принципно е по-евтин, но не драстично. Основната причина за малката разлика в цената е, че при производството на трислойния паркет се извършват специални допълнителни дейности за подготовката и слепването на отделните части.

ОТ КАКЪВ ВИД ДЪРВЕСИНА СЕ ПРОИЗВЕЖДА ТРИСЛОЙНИЯТ ПАРКЕТ?

Горният слой е дървесина, която е подходяща за всеки дървен паркет.

ТРЯБВА ЛИ ТРИСЛОЙНИЯ ПАРКЕТ ДА СЕ ЦИКЛИ И ЛАКИРА НА МЯСТО?

Не е наложително. Трислойните паркети са с фабрично покритие.

С КАКВИ ОБРАБОТКИ ДОСТАВЯТЕ ТРИСЛОЙНИЯ ПАРКЕТ?

Може да е масло или лак, освен това паркетът е възможно да се четкан. В зависимост от избрания модел, възможно е да има и двустранна или четиристранна фаска (малка вдлъбнатина под формата на V-образна фуга, която става видима при съединяването на две ламели. Обикновено се означава от производителите със символите 2V за двустранна и 4V за четиристранна фаска).

КАК СЕ МОНТИРА ПАРКЕТЪТ?

Или чрез монтаж с нут и перо (където се налага да се извърши лепене) или с плаващ такъв чрез клик. Препоръчваме ви монтажа с лепене.

КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ ПЛАВАЩИЯ МОНТАЖ И ТОЗИ СЪС ЗАЛЕПЯНЕ?

Плаващият монтаж ви позволява по-лесно да подменяте елемент и освен това е по-евтин. Проблем при него е звука, който се чува когато вървите по него или изпуснете предмет. Залепеният с лепило паркет е значително по-добър вариант.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОДМЕНИ ОПРЕДЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, КОГАТО ПАРКЕТЪТ Е ЗАЛЕПЕН?

Възможно е, при услови, че ползвате услугите само на високо квалифициран майстор.

ТРИСЛОЙНИЯТ ПАРКЕТ ПОДХОДЯЩ ЛИ Е ЗА МОНТИРАНЕ ВЪРХУ ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ?

Да, изключително подходящ е за тази цел и значително по-подходящ от масивния паркет.

КАКВИ СА РАЗМЕРИТЕ НА ТРИСЛОЙНИЯ ПАРКЕТ?

Възможно е производство на ламели както с малки размери, така и с по-големи. Това е невъзможно при масивния паркет.

КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА ОСНОВА ЗА МОНТАЖ НА ПАРКЕТА?

Най-добре това да стане или върху замазка или върху шперплат. Съществуват устойчиви шперплатове специално изработени за целта, ако изберете този вариант.

ПРОЗРАЧЕН ИЛИ ПЛЪТЕН ПОКРИВ ДА ИЗБЕРЕМ?

Изборът зависи най-вече от това къде точно искате да поставите конструкцията. Прозрачните покривни системи са естетически издържани, по-леки са, но пропускат светлина. Плътните покриви са добро решение, ако искате да направите определено пространство по-сенчесто. И двата вида конструкции са устойчиви и притежават много добри характеристики.

ПОЛИКАРБОНАТ ИЛИ ТЕРМОПАНЕЛ ПРИ ПОКРИВНИ СИСТЕМИ?

Както поликарбонатните плоскости, така и термопанелите са съвременно решение за повишаване на енергийната ефективност.

Поликарбонатните плоскости имат висока устойчивост на удар и добра защита от UV. Това гарантира високата им издръжливост на неблагоприятни външни влияния. В същото време поликарбонатът е известен и със своите оптични и изолационни качества и устойчивостта си на огън.

Термопанелите също имат предимства - те са практически негорим строителен материал, отговарящ на всички изисквания за пожаробезопасност на сгради. Устойчиви са на агресивна среда, влага и драстични температурни разлики. Ниското им тегло и малката им дебелина ги правят предпочитан материал при използването им за покривни системи.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПЕРГОЛА ЗА РЕСТОРАНТ–ГРАДИНА?

Перголите са много добро решение за засенчване на големи външни пространства. По традиция перголите се изработват от дърво, но през последните няколко години алуминият бързо измества дървесината и сега е предпочитан материал, както от клиентите, така и от специалистите, които изработват перголи.

Алуминиевите перголи са проектирани, така че да са достатъчно устойчиви на различни метеорологични условия. Те са едновременно устойчиви и естетически добре издържани, което ги прави подходящи за монтаж в обществени заведения.

КОИ СЕННИЦИ С ЧУПЕЩО РАМО СА НАЙ-УДАЧНИ ЗА БАЛКОН?

Сенниците с чупещо рамо или така наречените тенти, са практично решение, когато е предвидено те да бъдат монтирани на балкона. Всички модели могат да бъдат подходящи, когато са добре съобразени с площта, на която ще бъдат монтирани и пространството, което ще заемат в разпънато положение. Богатият избор от цветове и материи също е много голямо предимство.

КАКВИ ПОКРИВНИ СИСТЕМИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДВОР?

Тук отново зависи какви са вашите очаквания, след като бъде поставен покрива. Съветваме Ви да се съобразите с функционалността на различните видове покривни системи с използването им в конкретния случай. Може да заложите както на покриви от термопанели и поликарбонат, така и на отделните самостоятелни конструкции като перголите.

КОВАНО ЖЕЛЯЗО ИЛИ АЛУМИНИЙ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА ПАРАПЕТ?

Едно от най-големите предимства на парапетите от алуминий, е че конструкцията е много по-лека в сравнение с тази от ковано желязо. Също така алуминиевите парапети се почистват по-лесно от прах и други замърсявания.

Парапетите от ковано желязо имат други предимства – при тях има възможност за направата на различни конфигурации и комбинация от детайли с уникален дизайн. Конструкцията е по-тежка, но изключително устойчива.

И двата вида парапети могат да бъдат използвани както в интериора, така и в екстериора, стига те да бъдат съобразени с цялостния дизайн, за да са не само практични, но и естетически издържани.

КОЕ БОЯДИСВАНЕ Е ПО-УДАЧНО - ПРАХОВО ИЛИ С ПИСТОЛЕТ?

Праховото боядисване е най-подходящият метод, когато се отнася за боядисване на метални изделия. Този метод е с доказани предимства пред мокрото боядисване.

Праховата боя се нанася чрез поръсване на сух прах. Главната ѝ разлика с обикновената течна боя, е че не се нуждае от разтворител, който да свързва и да поддържа съставките на боята (втвърдителя и оцветителя) в течно състояние. Праховите бои обикновено се нанасят по електростатичен начин, като след това се изсушава чрез топлинна обработка, за да се оформи в така наречената „обвивка”. Тя може да бъде от термопластичен или термореактивен полимер. Обикновено се използва за нанасяне на стабилен последен слой боя, който е по-устойчив от този,направен с обикновена боя.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО?

Когато избирате външни огради, парапети или отделни орнаменти и искате те да издържат години наред - това е може би най-голямото предимство на кованото желязо. То е един от най-трайните материали и в същото време изисква минимална поддръжка. Когато веднъж направите инвестицията за закупуване и монтаж на елементи от ковано желязо, после получавате красиво изглеждаща и трайна конструкция за дълго време.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА МЕТАЛНИ ОГРАДИ ПРИ ОЗЕЛЕНЯВАНЕ?

Металните изделия и в частност тези от ковано желязо могат да се използват и като отделен компонент при озеленяването на двора или верандата. Парапетите и оградите от този тип са отлично решение, ако искате да отглеждате различни видове увивни растения. Живият плет, декоративните лози, бръшляна и други подобни растения са изключително подходящи, ако искате повече зеленина в двора или на терасата.

КОЛКО СА ИЗДРЪЖЛИВИ МЕТАЛНИТЕ ПАРАПЕТИ?

Металните парапети могат да издържат много дълго във времето. Обикновено тези конструкции сами по себе си са много стабилни и издръжливи на всякакви външни влияния. Добрата предварителна подготовка на метла, също оказва съществено значение за издръжливостта на крайното изделие в последствие. Затова преди да бъдат монтирани парапетите се грундират и боядисват с качествени за целта материали и по този начин се предотвратява появата на корозия във времето.

КАТАЛОГ НА ПРОДУКТИТЕОтворете каталога

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално. Научете повече