Както е известно в междинното пространство на повечето стъклопакети се добавят инертни газове като аргон и криптон, които значително подобряват ефективността на стъклата по отношение на топлоизолацията. Тук ще се спрем по-конкретно на аргона и ползите от неговото използване в стъклопакета.

Какво представлява аргоновият газ?

Аргонът е инертен газ, който е по-тежък от въздуха и се характеризира с по-добри топлоизолационни свойства. Когато се постави в стъклопакета, който съставлява 75-80 % от цялата площ на дограмата, аргонът подобрява нейния общ коефициент на топлопреминаване. Газът аргон е най-разпространеният инертен газ, който се използва от производителите на дограма в Европа. Най-ефективно е използването на аргонов газ в троен стъклопакетСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BGТова е безцветен газ без мирис и е безвреден, което е важно да се знае, ако поради някаква причина се получи изтичане.

Как работи аргонът, за да направи прозорците по-ефективни?

Подобряването на коефициента на топлоизолация само чрез аргона не е значително - възлиза на 0,1 W(m2/K), но в съчетание и с другите компоненти, които са част от цялостната конфигурация на дограмата - използването на нискоенергийни, нискоемисионни или други видове стъкла, които се влагат в стъклопакета, лепенето на стъклопакета и различните видове профили, тогава се наблюдава съществена разлика при общия коефицент на топлоизолация.

Най-голяма разлика се усеща, когато се използва троен стъклопакет, защото при него и двете камери между стъклата се запълват с газ аргон.

Защо да изберете стъклопакет с газ аргон?

Заради подобряването на енергийната ефективност във вашия дом в дългосрочен план. Това от своя страна довежда до редуциране на разходите за топлоенергия и е един най-важните фактори, съпоставен със старите прозорци, които в повечето случаи са неефективни, тъй като те обикновено са единични. А това води до загуба на топлина през стъклото.

Стъклопакет с газ аргон осигурява по-ниски разходи за отопление през зимата и за охлаждане през лятотоСНИМКИ ОТ PLAST-MARKET.BG

Въпреки че, поставянето на газ аргон в двойни и тройни стъклопакети първоначално може да се окаже по-скъпо от обикновените прозорци с едно стъкло, дългосрочните ползи от тях си заслужават първоначалната инвестиция.

Децата са най-щастливи, когато вкъщи е топло и уютноСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BG

Затова ако обмисляте подмяната на старите прозорци, не забравяйте, че поставянето на нови с газ аргон ще спомогне за подобряването на енергийната ефективност и значително намаляване на разходите за отопление през зимата и за охлаждане през летния сезон.