Изборът на стъкла за прозорци и врати е от съществено значение, особено когато се отнася за подобряването на енергийната ефективност и шумоизолацията в дадено помещение. Тук ще разгледаме какви са основните разлики между така нареченото К-стъкло (флоатно или нискоемисионно стъкло) и стъклото „4 сезона(нискоенергийно, енерджи или селективно стъкло), както и разликите между двоен и троен стъклопакет.

К-стъкло – предимства и недостатъци

Само по себе си това е обикновено стъкло, върху което е поставен тънък слой метален оксид. Именно този слой спомага за пропускането на слънчевата светлина (късовълново лъчение) вътре в помещението и предотвратява напускането на топлината (отразяване на дълговълнова енергия, която се създава от осветлението и отоплителните уреди) извън него. Задържането на топлината в помещението се постига като този вид стъкло се поставя от най-вътрешната страна на стъклопакета.

В сравнение с обикновените стъкла, К-стъклата предотвратяват топлинните загуби с около 30%, което е от изключително значение през студените месеци и по време на отоплителния сезон.

След като вече стана ясно, че са чудесен избор през зимата, трябва да споменем, че през лятото не са най-удачният избор, който може да направите. Защо? Това е така, именно защото задържат топлината вътре в стаята и при високи температури и продължително слънцегреене навън, в помещението се получава т.нар. „парников ефект”. Добър избор през зимата, но през лятото е възможен „парников ефект”СНИМКИ ОТ PLAST-MARKET.BG Затова такъв тип стъкла не се препоръчва да бъдат поставяни на прозорци или врати със западни или южни изложения особено през лятото. Най-удачно е монтажът на K-стъкла да се извършва при прозорци и врати със северно изложение.

Нискоенергийно или познато още като стъкло 4 сезона

Този вид стъкло е подобрената версия на К-стъклото. Нискоенергийното стъкло също има метализирано покритие от едната си страна, но и много по-добри показатели относно пропускането на топлината отвътре навън.
Точно това го прави изключително подходящо за лятото, тъй като тук не е на лице „парниковия ефект”, за който споменахме при К-стъклото. Стъклата 4 сезона са прекрасно решение прозорци и вратиСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BG Също така стъклата 4 сезона имат свойството да отблъскват до 57% от слънчевите лъчи отвън и неприятните отблясъци като в същото време са максимално светлопропускливи, благодарение на двата много фини сребърни пласта, които са положени от едната страна на стъклото. Стъклата 4 сезона са добро решение прозорци и врати, независимо от тяхното разположение.

Двоен или троен стъклопакет?

Двойният стъклопакет се състои от две херметически затворени стъкла, разделени помежду си чрез кухина, наречена камера.
Той може да бъде изпълнен с различи видове стъкла, в зависимост дали се търси по-добра топло или шумоизолация. Обикновено между двете стъкла се вкарва газ аргон или криптон.

Двоен стъклопакетСНИМКА ОТ PROFILINK.BG

Характеристики на двойния стъклопакет с различни видове стъкла:
Двоен стъклопакет (две стъкла) Бяло /4мм/ + Нискоемисийно /4мм/ + аргон / 24 мм = Ug= 1.4 W/ m2k, шумоизолация 30dB
Двоен стъклопакет(две стъкла) Високоенергийно /4мм/ + Бяло /4мм/ + аргон / 24 мм = Ug= 1.1 W/ m2k, шумоизолация 30dB

Тройният стъклопакет има едно стъкло в повече и една допълнителна камера. Без съмнение при него топлоизолацията се подобрява допълнително в сравнение с двойния стъклопакет.

Характеристики на тройния стъклопакет с различни видове стъкла:
Троен стъклопакет (три стъкла) Високоенергийно /4мм/ + Бяло /4мм/ + Нискоемисийно /4мм/ + аргон / 40 мм = Ug= 0.8W/ m2k, шумоизолация 33dB
Троен стъклопакет (три стъкла) с триплекс Високоенергийно /6мм/ + Бяло /44.2/ + Нискоемисийно /4мм/ + аргон / 46 мм = Ug= 0.8W/ m2k, шумоизолация 33dB

Какъв е правилният избор?

За да се определи необходимостта от закупуване на прозорец с двоен или троен стъклопакет, е важно да се помисли къде точно ще се монтира новия прозорец. Троен стъклопакетСНИМКА ОТ PROFILINK.BG Видът на жилището играе ключова роля при избора на видовете стъкла и съответния стъклопакет. Трябва да се вземе под внимание например какъв вид е отоплението в дома – подово, централно, климатик, печка и т.н. Това е един от важните фактори, който ще определи до колко ще бъде ефективна подмяната на дограмата.

Ако пък например правите подмяна само на един стар прозорец в стара къща, няма да има съществена разлика между това дали ще изберете двоен и троен стъклопакет, защото и в двата случая ще е неефективно спрямо всички останали фактори.

Кога да поставите троен стъклопакет?

Ако сте ремонтирали къщата или апартамента и искате да направите мястото тихо и добре топлоизолирано, двойният стъклопакет в комбинация с подходящи профили ще свърши чудесна работа. Но ако къщата ви е разположена на наистина шумно място (в непосредствена близост до булевард) или много сенчесто и студено място, (високо в планината), тогава заложете на троен стъклопакет за вашата дограма, тъй като той гарантира добра бариера между външната и вътрешната среда.

Във всички останали случаи двойният стъклопакет е достатъчен и дори препоръчителен, като трябва да се има предвид, че този вид стъклопакет е доста усъвършенстван през последните години.

В обобщение...

За да се реши дали да се постави двоен или троен стъклопакет, е необходимо да се направи персонализирана оценка и да се анализират нуждите на отделния клиент. Затова ние от Пласт Маркет сме на разположение.