Едни от най-често предлаганите на пазара дограми, в това число прозорци и врати са алуминиевите и PVC. Има, разбира се и трета опция, която също е много популярна - дървената дограма, но тук ще се спрем конкретно на разликите между алуминиева и PVC дограма.

1. Колко дълго издържат PVC и алуминиевите профили?

Алуминиевите прозорци и врати имат доста дълъг срок на експлоатация, който е около петдесет години ефективно използване, Качествените PVC профили са все по-достъпниСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BG докато животът на PVC дограмата е около двадесет и пет до тридесет години. Разбира се, не всички производители на алуминиева и PVC дограма могат да се ангажират с такава гаранция на профилите.

2. Колко струват PVC и алуминиевите прозорци и врати?

Алуминиевите прозорци и врати обикновено са по-скъпи отколкото тези направени от PVC, което автоматично прави вторите много по-рентабилни.

Това обаче не означава, че ще направите компромис с качеството. На българския пазар се предлагат висококачествени PVC профили на много реномирани производители, от които може да избирате.

3. Кои са по-екологични?

Когато става дума за екология тук PVC профилите отстъпват на алуминиевата дограма. Алуминиевите врати и прозорци се рециклират много по-лесно и ефективно. Напоследък много от производителите на PVC профили залагат на нови еко технологии в производството, но това засега не е достатъчно.

4. Коя е по-устойчива PVC или алуминиевата дограма?

Устойчивостта е един от основните фактори при избора на дограма и в този контекст както алуминиевата, така и PVC дограмата имат добри характеристики.

5. Коя е с по-висока енергийна ефективност?

Изолацията на PVC прозорците и вратите е много висока и определено е по-добрият избор спрямо алуминиевите профили.

6. Кои са по-добре шумоизолирани?

Тук отново PVC дограмата се представя по-добре, в сравнение с алуминиевата. В зависимост от избора на PVC профил и неговите характеристики може да се достигне много добра шумоизолираност на дадено помещение.

За семействата с малки деца шумоизолацията е важнаСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BG

7. Кои прозорци и врати са с по-елегантен дизайн?

Алуминиевите профили като цяло са значително по-тънки от профилите, направени от PVC. Това е така, защото алуминият е по-здрав като материал и съответно необходимата дебелина на даден профил е много по-малка. Поради тази причина алуминиевата дограма е предпочитана когато става въпрос за елегантен и минималистичен дизайн.

И PVC и алуминиевите дограми предлагат варианти, които са сигурни и елегантниСНИМКИ ОТ PLAST-MARKET.BG

8. Коя е по-устойчива на корозия?

PVC прозорците и вратите са устойчиви на ръжда и гниене, и могат да издържат дълго във времето на неблагоприятни климатични условия. Това обаче не се отнася за алуминиевата дограма, защото понякога тези профили се поддават на корозията.

9. Каква е разликата в поддръжката на PVC и алуминиевите прозорци и врати?

PVC прозорците и вратите изискват много по-малко грижи след монтажа, докато алуминиевите врати и прозорците се нуждаят от честа поддръжка.

След като видяхте някои от най-често задаваните въпроси относно PVC и алуминиевата дограма, изберете тази, която отговаря на вашите лични изисквания и нужди.