Когато веднъж поставим нова дограма в дома си, трябва да знаем, че тя изисква известна поддръжка, за да се запази колкото се може по-дълго във времето в добро състояние. И тук идва моментът да споменем, че почистването на прозорците не е единствената стъпка към нужната грижа за дограмата. Почистването на прозорците е лесно, когато се спазват няколко прости правилаСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BG Независимо дали имате PVC, алуминиева или дървена дограма, сега в няколко лесни стъпки ще разберете как правилно да я почиствате и да се грижите за нея.

Почистване на рамката

Добра идея е да почиствате прозоречните рамки два пъти годишно – например пролетта и есента, но колкото по-често го правите, толкова по-лесна ще бъде задачата Ви всеки път. Започнете с отворените прозорци, като използвате мека четка за боядисване, за да отстраните прахта, мръсотията и паяжините, след което използвайте маркуча на прахосмукачка, за да ги изчистите напълно и в дълбочина. Разбъркайте малко неабразивен препарат в купа с топла вода и използвайте мека кърпа, за да почистите рамката на прозореца, по-специално около самите ръбове. Важното в случая е да избягвате употребата на силни химически препарати, абразиви и твърди гъби за почистване. Грижата за рамката поне два пъти в годината ще запази дограмата ви през годинитеСНИМКИ ОТ PLAST-MARKET.BG Ако мръсотията е особено упорита, опитайте със специален почистващ препарат за PVC или алуминиеви профили, който обикновено може да бъде закупен от строителните хипермаркети, но бъдете внимателни и не го използвате върху силиконовите уплътнения, тъй като те могат да започнат да се повдигат.

Почистване на стъклото

В идеалния случай стъклото трябва да се почиства от четири до осем пъти годишно. Избягвайте да почиствате прозорците си директно с препарат, тъй като това в повечето случаи довежда до замазване на мръсотията, която после попада в уплътнението на стъклото с профила. Препоръчително е първо да отстраните полепналата прах с мокра кърпа и след това да пристъпите към същинското почистване. Тук имате две възможности - традиционен почистващ препарат за стъкла или все по-популярните напоследък микрофибърни кърпи.

Микрофибърните кърпи са чудесни, ако искате да избегнете употребата на почистващи продукти, защото са подходящи както за стъкло, така и за всякакви по-деликатни повърхности. Използвайте една за почистване и друга за полиране на стъклото до перфектен блясък. С използването на микрофибърна кърпа стъклото се полира идеалноСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BG Ако предпочитате да използвате почистващ препарат за стъкла, потърсете такъв, който е с по-голямо съдържание на спирт и го нанесете директно върху стъклото и във всички ъгли. Използвате кърпа с добро качество, която няма да остави влакна по прозореца. След това използвайте чиста, суха кърпа отново от микрофибър, за да полирате стъклото до съвършенство.

Поддръжка

Периодично може да използвате специализирани смазки или масло за метални чати, което да впръскате, за да поддържате частите на прозорците (дръжките, заключващите механизми и по-специално пантите) в добро състояние. Просто внимавайте с количеството и да не попада масло върху стъклата.

Дръжки - при затворен прозорец, напръскайте малко масло върху ключа на прозореца и внимателно преместете позицията на дръжката няколко пъти. Обкови - при отворен прозорец, напръскайте малко масло върху заключващата лента, след което избършете излишното количество масло с мека кърпа. Панти - при отворен прозорец, впръскайте маслото внимателно между частите където има триене.

Тези прости съвети за поддръжка ще Ви помогнат за предотвратяване на по-сериозни проблеми в бъдеще.