Когато става дума за подови настилки, през последните години ламинираният паркет се налага като тенденция. Това не е случайно, защото тази настилка наистина има много повече предимства отколкото недостатъци. Ако и вие сте решили да поставите ламиниран паркет във вашия дом или офис, вижте по-долу неговите плюсове и преценете дали е подходящ за вас.

Основни предимства

Ламинираният паркет в различните си вариации и класове на качество може да бъде изключително бюджетен продукт. Той струва на половина по-малко от естествения паркет и повечето видове теракот. Също така ще ви спести средства и в дългосрочен план, защото няма да ви се налага да го подменяте често.

За разлика от естествения паркет, мокета или килимите, ламинираният паркет не избледнява от слънчевата светлина и е устойчив на петна, удари и драскотини. Това е така, защото ламинирания паркет е комбинация от дървесни влакна, меламин, фенолни смоли, както и хартия, щампована с висококачествен печат. Обикновено се изработва от четири слоя, които гарантират неговата устойчивост на механични влияния, изменения и износване. Всичко това в допълнение на здравата сърцевина, която може да издържи до 500кг налягане на квадратен сантиметър.

Лесен монтаж

Поставянето на ламиниран паркет е като сглобяването на пъзел. Няма нужда от специални лепила, тъй като ламинираните подови настилки се монтират с „едно щракване” или така наречената клик система. Монтирането става бързо и лесноСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BG Освен това няма значение какво е било предишното подово покритие, защото този вид паркет няма нужда да бъде залепян или кован върху долната настилка. Той може да се постави директно върху дърво, шперплат, бетон или вече съществуващи винилови настилки.

Разнообразие от цветове и текстури

Ламинираните подови настилки разполагат с богата гама от текстури, щампи и цветове. Те могат да имитират гранит, естествен камък, мрамор, дърво и др. Покритията може да бъдат матирани, гланцирани или сатенени. Ламинираният паркет с гланцирана повърхност е по-склонен към надрасквания, които си личат на пръв поглед, понеже гладката повърхност отразява по-добре светлината. Силно текстурираните повърхности също е препоръчително да се избягват, тъй като често в дълбокия им релеф попада мръсотия, която е трудна за почистване.

Лесно почистване

След като вече сте поставили ламиниран паркет в дома си, идва време и за неговото почистване. Но не се притеснявайте – това не е трудоемко занимание. От гледна точка на почистване, ламината е може би най-непретенциозната подова настилка – достатъчно е първо да използвате пахосмукачка, а след това просто почистете с препарат за подове и вода. При почистване прахосмукачка и препарат са единствените необходими нещаСНИМКИ ОТ PLAST-MARKET.BG Ако го почиствате редовно по този начин, няма да ви се налага да правите друго по-дълбоко почистване и ще се радване на новия си под за дълго време.

Антиалергичен

Ламинираните подови настилки са много добър избор за хората с алергии, защото както вече споменахме се почистват бързо и не абсорбират прах като килимите или мокетите. Ламинирания паркет е подходящ за семейства с малки децаСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BGСъщо така, благодарение на клик системата и пластмасовото си горно покритие, се създава щит срещу влагата, която по-трудно може да премине и в последствие да се появи мухъл. Ламинираният паркет не се свива или разширява за разлика от естествения паркет и ако евентуално има наличие на влага много лесно може да се смени само засегнатия участък от нея.