Когато става въпрос за сигурност на дома ни е от изключителна важност да изберем надеждна дограма, която да предотврати нахлуването с взлом на крадци и недоброжелатели. Най-важните компоненти, които всъщност правят една дограма сигурна и надеждна са именно обковът и видовете стъкла, с които е изработена. Често крадците използват инструменти да разбият обкова или да счупят стъклотоСНИМКИ ОТ PLAST-MARKET.BG В много от случаите крадците влизат през прозорците или вратите на терасата, затова е необходимо те да бъдат колкото се може по-сигурни и да предотвратяват нахлуването.

Какво представляват противовзломните обкови?

Обковът служи като затварящ, отварящ и заключващ механизъм при прозорците и вратите, които са изработени от PVC, алуминий, дърво и др. Има различни видове обкови като те най-главно се делят на два вида – обикновени и сигурни. Те могат да бъдат изработени с няколко точково затваряне на различни места, с цел повишаване на сигурността. Едни от най-висококачествените сигурни обкови са австрийските Winkhaus с противовзломната си система activPilot, обковът Maco, както и немският надежден обков Siegenia.

Противовзломните обкови са критерий за надеждност, а тяхната функция е освен да гарантират безпроблемното използване на прозорците и вратите, също и да увеличат времето за което крадците могат да ги разбият. Ако един прозорец с обикновен обков може да бъде отворен от крадците за около 30 секунди, то при противовзломните обкови това време се увеличава поне четирикратно. В много от случаите насилственото отваряне дори е оказва невъзможно.

Ламинираните стъкла са ключов елемент при сигурността

Стъклата също играят важна роля при сигурността на прозорците и вратите. Много често, крадците преминават към счупване на стъклото, особено когато не са успели да разбият обкова. Затова се препоръчва поставянето на ламинирани стъкла при изработката на дограмата, особено когато тя ще се монтира на по-ниските етажи на жилищните кооперации или в семейни къщи. Ламинираното стъкло и противовзломния обков в дограмата са критерии за надежностСНИМКА ОТ PLAST-MARKET.BG Ламинираните стъкла се отличават с тяхната по-висока устойчивост на удар, като при такъв те не се начупват на големи остри парчета както обикновените стъкла. Тези стъкла се изработват от няколко слоя флоатни стъкла като между тях се поставя пластмасов слой - поливинил бутарил (PVB), след което следва термична обработка и валцоване, при което се извежда останалия между слоевете въздух. Най-често ламинираното стъкло се състои от 3мм флоатно стъкло / 0,38мм междинен слой / 3мм флоатно стъкло. Колкото повече слоеве се добавят, толкова по-здраво става стъклото. Друга много важна характеристика на ламинираните стъкла, е че те отблъскват 99% от ултравиолетовата светлина. Най-често те се използват при автомобилните стъкла и при направата на витрини, поради големия риск от внезапно счупване.